Végre megkaptad az időpontot a kórházi csoportos gyógytornára. Kétszer is járhatsz egy héten. Lelkes vagy, hiszen reménykedsz, hogy majd ez a 10 alkalom kirángat téged a rémes derékfájdalomból. Szinte látod, amint újra mosolyogva ébredsz, és eredményesen, lelkesen dolgozol a vállalkozásodon. A várt eredmény azonban csak nem jön. A gyakorlatsor egy nagy része fájdalmas, legtöbbször ugyanaz történik, és nem érted, miért vagy egy csoportban egy 78 éves hölggyel és egy 23 éves atlétával.

Miért lehet akár pusztító eredménye ennek? Miért nem érzel változást az állapotodban? Az alábbiakban a csoportos gyógytorna hátulütőiről olvashatsz!

Mindössze fél évet kellet várni arra, hogy eljuss gyógytornára. Attól a szörnyű pillanattól kezdve, hogy becsípődött a derekad, amikor lehajoltál egy zsebkendőért, mindenki ezt szajkózza: “Járj gyógytornára!”. Azóta már túl vagy a fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők, a porcépítők és regeneráló készítmények egész arzenálján, lement az 5 alkalmas masszázs és a fizikoterápia is.
Az akut fájdalmad, mely szinte mozgásképtelenné tett napokig, elmúlt, a gyulladás már a múlté, de a derékfájdalom még mindig a mindennapjaid része. Ott van Veled, amikor reggel felkelsz az ágyból, mikor a fogadat mosod a tükör előtt, mikor be- és kiszállsz a kocsiból. Alattomos módon Veled marad, amikor ülsz az irodádban, amikor épp egy fontos telefonbeszélgetést folytatnál, és amikor épp döntened kéne egy fontos kérdésben, mely nagyban hatással lehet a jövődre.
Érzed, hogy ez így nem mehet tovább. Nem befolyásolhatja ennyire az életed egy derékfájás. Mivel az előző kezelések mindössze minimális javulást hoztak, már szinte vágysz a gyógytornára. Aztán mikor az öltözőben a szomszéd Angi nénivel találkozol, aki ugyanarra a tornára hivatalos, mint Te, kezdesz kissé gyanakodni. “Itt meg mi lesz?”
A résztvevők különböző panaszokról számolnak be a folyosón várakozva: van, akinek a lábszárába sugárzik a fájdalma, van, akinek csak fájdogál a dereka, van, aki valamilyen gerincdeformitással küzd. Akad, aki egész életében sportolt, és olyan is, akinek már a várakozás is fizikálisan megterhelő. Egyesek félévente újra találkoznak, egymás mellé teszik a matracukat és jóízűen diskurálnak, mások először veszik igénybe a csoportos tornát.
És ott vagy Te.
Senkivel nem tudsz azonosulni. Egyáltalán nem nyugtat meg, amiket hallasz a többiek problémáiról. Az sem, amiket látsz. Az egyetlen dolog, ami miatt még nem hagytad ott a többieket, az a derekad. Most is érzed, hogy valami nincs rendben, ezzel dolgozni kell! Beléptek a tornaterembe és kezdetét veszi a gyógytorna.
A gyógytornász helyet foglal egy széken, ahonnan mindenkit lát, majd nekiáll diktálni. Csináld ezt, csináld azt, fordulj meg, emeld magasra, feszítsd, nyújtózz stb… Fogalmad sincs arról, hogy jól csinálod-e a feladatokat. Vannak gyakorlatok, melyek kifejezett fájdalmat okoznak. Jól van ez így? Angi néni miért mosolyog végig, miközben Te szenvedsz?
Már nyolcadszor vagy jelen a tornán, változást az állapotodban nem igazán érzel.

Mi lehet ennek az oka? Miért nem segít a gyógytorna?

Gyakoroltál egy pár dolgot otthon is. Akkor sem tudtad, hogy jól csinálod-e a gyakorlatokat, pedig kaptál róluk egy leírást is. Ezt a gyakorlatsort persze mindenki más is megkapta. Olykor azt érzed, a panaszaid még rosszabbak is, mint voltak. Valóban mindenkinek jók ezek a gyakorlatok?
A válasz egyértelműen NEM!
Lehet, hogy a Te problémád tényleg a porckorong kitüremkedéséből ered, míg a szomszéd matracon fekvő úriemberé a kötőszövet feszességéből fakad. Angi néni fájdalmai a gerinc kisízületeinek meszesedésétől, míg a 23 éves atlétának ugyanezen ízületek instabilitásától állnak fenn.
A gyakorlatok közül lehet, hogy némelyek egyenesen károsak Rád nézve. Ha fájdalmas a kivitelezés, az azt jelenti, hogy a sérült részt provokálod folyamatosan. Így érthető, ha idővel az állapotod még akár romlik is.

Két oka is lehet, ha a gyógytorna kivitelezése közben fájdalmat érzel:

1. még nem állsz készen a feladatra, túl nehéz, a szöveteid még nem bírják a terhelést,
2. rossz a kivitelezés. Nincs jól beállítva a kiinduló helyzet, nincs korrigálva maga a gyakorlat. Ilyenkor kompenzáló mozgások révén ismét fájdalmat generálhatsz, hiszen olyan szögben kap terhelést az adott ízület, amelyet nem bír.
Mindenkinek egyediek a problémái. Mindenkinek egy kicsit máshogy fáj, mindenki máshogy reagál ugyanazokra a gyakorlatokra. Mindenkinek más a fájdalomtűrő képessége, és a mozgáskultúrája is. Van, aki egy feladatot könnyen, szinte hibátlanul tud kivitelezni, van, akinek viszont ugyanaz a feladat kivitelezhetetlen. Egyeseknek egy gyakorlat pont a megoldást jelenti a fájdalommentesség felé, másoknak viszont csak ront a helyzetén.
Egy általános gerinctorna gyakorlatsor soha nem lesz valódi megoldás a problémáidra, hiszen nincs Rád szabva, nem a Te panaszaidat figyelembe véve állították össze, és nem a Te céljaidat vették figyelembe, miközben kialakították.
Az úriember melletted mindössze hosszú sétákat szeretne tenni a nejével, az atléta ismét kirobbanó formában akar lenni, Angi néni csak tornázgatni szeretne az ismerősökkel, Te pedig a családodat szeretnéd egy erős nőként egyben tartani és a vállalkozásodat valódi vezetőként irányítani.
Mindannyiótoknak ugyanaz a tornasor kell?
Ha van egy hatalmas kerted a legkülönfélébb növényekkel, kaktuszokkal, rózsákkal, bokrokkal, akkor mindegyik ugyanannyi vizet fog kapni? És ugyanakkor? Ugyanazt a tápoldatot kapja az összes, csak mert mindegyik növény?
Ne legyen kétségünk, hogy a gerinctornát vezető gyógytornász jó szakember. Egyszerűen nincs arra kapacitása, hogy mindenkivel egyénileg foglalkozzon. Rendszerszintű a probléma. Sajnos ebbe a körforgásba sokan bekerülnek, és benne is maradnak… Sokkal többen, mint gondolnád.
Lássuk be, ez a rendszer egyszerűen nem működik, valódi, tartós eredményt nem képes adni. Ha működne, akkor nem lennének hatalmas sorok a szakrendeléseken, nem lennének állandóan visszajáró páciensek. Ha működne a rendszer, akkor sokkal kevesebb ember várna kezelésekre az ambulanciákon, és minden gyógytornász egyénileg tudna dolgozni a páciensekkel.
Többek között ezért nem megoldás az égető problémáidra a csoportos gerinctorna.
Egy átfogó mozgásprogramra van szükséged, melyben nem kell felesleges gyakorlatokkal bíbelődnöd, a Te állapotodnak megfelelően és a céljaidat figyelembe véve kerül kialakításra.
Ahhoz, hogy valóban tartós eredményeket érj el, sajnos nem elég részt venni a 10 alkalmas gerinctornán és lejárni a többi felírt kezelést.
Egy jóval pontosabb felmérésen kell részt venned, ahol aztán a vágyaid eléréséhez szükséges lépéseken kell haladni.
Neked mi a stratégiád a derékfájdalom leküzdésére?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük