“HÚZD BE A KÖLDÖKÖD!” VALÓBAN?

Ha Te is így teszel a törzsizmok erősítése közben, akkor tévúton jársz, és épp az izmok optimális működését szabotálod. Akár edzőteremben, akár a kínzó derékfájdalmad miatti gyógytornán is rendre kaphatsz ilyen utasítást.

Hetek, hónapok óta végzed a rád szabott gyógytorna feladatokat, a derékfájdalmad viszont alig változik.
Minden feladat előtt próbálod minél precízebben húzni a köldököd a gerinced felé, majd így végzed a gyakorlatokat.
Sőt, napközben is, ha valamit fel kell emelned a földről, a köldököd máris behúzod. A derekad mégis sokszor megfájdul, és nem érted miért.

“Hiszen így tanították gerinctornán, pilates-en is foglalkoztunk ezzel. Akkor meg mi a baj?”

Amióta megállapították, hogy szoros összefüggés van a haránt hasizom nem megfelelő működése és a derékfájdalom között, azóta a szakemberek a kezelés központi elemeként alkalmazzák a haránt hasizom erősítését.
Így behúzatják a köldököd a gyógytornán, a pilates-en, az edzőteremben is, így próbálva stabilizálni az ágyéki gerincszakaszt.
Stabilitás helyett más dolog történik: folyamatosan nyomást gyakorolsz a belső szerveidre és a gerincoszlop elülső részére. Ráadásul tudatosan próbálsz egy izmot aktívan tartani, ami teljesen természetellenes.
Ezzel az izomaktivitással a rekeszizom képtelen a normális működésre, hiszen a behúzott köldök/has nem szolgáltat elég teret neki az összehúzódáshoz. A rekeszizom, ez a körkörös, kupola alakú izom a hasüreget választja el a mellüregtől, és egyrészt elsődleges légzőizomként, másrészt gerincet stabilizáló izomként működik kontrollálva a hasűri nyomást. Ezt már az 50-es évek óta tudjuk, mégis, valahogy kikopott a köztudatból.

És ez miért is vezet problémákhoz?

A megértéshez segítségünkre van az egyedfejlődés: minden egészséges csecsemő a születést követően ugyanazokon a mozgástanulási fázisokon megy keresztül. Ezek az emberi fajra jellemzőek, belénk van kódolva.
Az egyik legfontosabb ilyen fázis a 3. hónap környékén, amikor a rekeszizom és a megfelelő hasűri nyomás segítségével a medence és a bordakosár funkcionálisan “kapcsolódik”, kialakítva a végtagok mozgatásához egy stabil alapot.
Ettől kezdve ez lesz a fix pontunk – minden erőkifejtés innen indul ki. A rekeszizom kettős funkciója (légzés, stabilizálás) ehhez nélkülözhetetlen.
Amint 6 éves kor körül bekerülünk az iskolapadba, és hosszú órákon át ülésre kényszerítenek minket, ez a kettős funkció egyre inkább sérül: egyre több levegőt veszünk a mellkasunkba a másodlagos légzőizmok segítségével, hiszen összepréseljük a hasunkat ülés közben, így gátolt lesz a rekeszizom működése.
Ha ezt a testhelyzetet, a sok ülést nem kompenzáljuk elegendő mozgással, sporttal, akkor könnyen kialakulnak a mozgásszervi problémák, mint a derékfájdalom.
A derékfájdalommal élők nagy részénél a rekeszizom helyes funkciója hiányzik: így a törzs stabilitása elégtelen, idővel túlterhelődik a rendszer és fáradásos sérülések alakulnak ki.
Ha a rekeszizom nem működik helyesen, képtelen részt venni a gerinc stabilizálásában, így elmarad az optimális hasűri nyomás, melynek a stabilizáló funkciója vitathatatlan.
A megfelelő hasűri nyomás az aktív törzsizmokat körkörösen tágulásra készteti, így minden irányból megfelelő stabilitást biztosítva a gerincnek. Erőkifejtéskor (cipelés, emelés, nehéz ajtó kinyitása) ez a dinamikus tágulás megmarad, mindössze annyi történik, hogy a törzsizmok először megfelelő mértékben megfeszülnek, összehúzódnak.
Így létrejön egy dinamikus, aktív izomfűző, mely az optimális törzsstabilitás alapja.
A jó hír, hogy ha a gyógytorna fókuszában az optimális törzsstabilitást gyakoroljuk különböző, speciális testhelyzetekben és feladatok közben, akkor idővel ez automatikussá válik. Ez annak köszönhető, hogy ez a velünk született képesség nem vész el, az idegrendszer bizonyos részein tárolódik.
Csak elő kell hívni, és rendszeresen, megfelelően használni.
Ennek az izomfűzőnek része a haránt hasizom is. Ahelyett, hogy akaratlagosan próbálnál egy adott izmot működtetni – mely jelen esetben a haránt hasizom -, törekedj az optimális törzsstabilitásra.
Érdemes elgondolkodni azon, hogy jó úton halad-e a rehabilitációd, ha derékfájdalom során nem foglalkoztok a légzéssel, illetve ha ilyen utasításokat kapsz: “Húzd be a köldököd! Húzd be a hasad!”
Az optimális törzsstabilitás belülről kifelé valósul meg! A megfelelő hasűri nyomás és az aktív izomfűző a kulcs.
Addig, míg ezt a működést nem sajátítod el újra, annak az esélye, hogy ismét sérülni fog a derekad, egészen nagy.
Egy erőatléta, aki többszáz kilót akar felemelni, nem a köldök behúzásával fogja stabilizálni a derekát, ezt elhiheted.
Húzhatod a köldököd éveken keresztül a gerinced felé, attól ez a derékfájdalmadat nem fogja tartósan megoldani.
Így már láthatod, hogy miért is vet fel kérdéseket a köldök behúzása torna során. A helyes törzsműködés gyakorlása a legtöbb esetben drasztikus változásokat hoz az addigi stagnálás, vagy éppen makacs fájdalom terén.
A Dinamikus Neuromuszkuláris Stabilizáció a krónikus derékfájdalom esetében óriási fegyver.