A hosszú évek óta fennálló derékfájdalmad az utóbbi hónapokban egyre inkább felerősödött. Úgy érzed, ez így nem mehet tovább. A férjed is kezd kétségbe esni, hiszen minden nap azt látja rajtad, hogy szenvedsz.
Már az egyszerűbb dolgok is nehezedre esnek. Bejelentkezel masszázsra, gyógytornászhoz is elmész. A fájdalmad csökken, jobban vagy, hiszen hetek óta jársz rendszeresen a kezelésekre. Viszont valamiért egy szintről nem tudsz továbblépni.
Tudtad, hogy hiába jársz rendszeresen kezelésekre, masszázsra, gyógytornára, ha nem foglalkozol az aerob kapacitással, akkor a panaszaid nagy eséllyel nem fognak teljesen megszűnni, illetve hamar visszatérnek?

Mi is az az aerob kapacitás, és hogyan lehet ez hatással a krónikus derékfájdalomra és a gyógytorna sikerességére?

Lássuk!

A legtöbben a masszázs és a pontos, rendszeres gyógytorna kombinációjában találnak meg egy egészen vállalható megoldást a fájdalmak enyhüléséhez. Te sem jártál el másként. Ajánlások alapján megtaláltad mindkét szakembert.
Heti 2 gyógytorna, kéthetente masszázs egy kis kötőszövet oldással. Míg az egyikkel az izmokat erősíted és az ízületeket mozgatod át, addig a másik a szöveteid egészségéért tesz. Jó párosítás. Nem is keresel mást. Viszont a fájdalmad csak nem akar teljesen elmúlni.
Épp ezen gondolkodsz kedd este, miközben sietsz a gyógytornára, mert az értekezlet kicsit tovább tartott. Kapkodod a levegőt, miközben a derekad elkezd jelezni. “Hm, ez meg micsoda? Sebaj, a gyógytornán majd megdolgoztatjuk.” Így is történik, jól esik a mozgás, enyhül a panasz, nyugodtan mész haza.
A következő heted elég pörgős. Elvállaltál egy nagyobb munkát, többször ki kell menned egyeztetni a munkahelyedről a városba, loholsz egyik helyről a másikra. Miközben pedig a lépcsőn mennél fel az irodaházban az emeletre, ismét elkezd fájni a derekad. “Ez megint micsoda? -kérdezed magadtól, kezedben a zsebkendővel, mellyel épp a gyöngyöző homlokodat törölgeted.
Kicsit le kell ülnöd, hogy kifújd magad, a derekad így kissé komfortosabb. “Csütörtökön masszázs, ott majd kimasszírozzák belőlem a feszültséget, másnap torna. A hétvégi kerti munkával nem lesz baj.”
El is érkezik a hétvége, a kertben a levelek gereblyézése közben aztán megint érzed a derekad. Pedig már majdnem végeztél! Abba is kell hagynod a munkát, hiszen kezd egészen zavaró mértékben fájni a derekad. Pedig figyeltél a tartásodra is, akkor meg mi lehet a baj?
A nap hátralevő része pihenéssel telik. A gyógytorna feladatokat képtelen vagy elvégezni, nem is vágysz rá, hiszen fájdalmaid vannak. Elfáradtál, sajog a derekad. Jólesik a pihenés. Viszont most éppen azon izgulsz, hogy másnap mi lesz a derekaddal? Hogy fogsz ébredni? Mi van, ha nem fogsz tudni kikelni az ágyból? Mi lesz a hétfői meeting-gel?
Szerencsére másnapra kipihened magad, enyhe izomlázat érzel csak. De az ijedtségtől óvatosan mozogsz, véletlen se történjen semmi rossz, hiszen ez most végképp nem opció. Haladni kell a munkával, és a héten lesz a házassági évfordulótok is.
A következő héten a masszázs ismét jól esik, a tornával sincs nagyobb probléma. Akkor meg mi lehet a baj? Miért érzed azt, hogy ha többet kell mozognod, többet kell gyalogolni napközben, fizikailag és mentálisan is pörgősebbek a napok, akkor elkezd fájni a derekad?
A nehezebb gyógytorna gyakorlatok is egész jól mennek, tehát az izomerővel nem lehet gond. A masszőr foglalkozik az esetleges kötőszöveti feszültségekkel, szóval az sem lehet az ok.
Ismét ezen gondolkodsz, miközben siettek a színházba a férjeddel. Épp arról kérdez, milyen volt a napod, Te viszont csak kapkodod a levegőt, nem nagyon tudsz beszélni. És elkezded érezni a derekad…
Itt van a kutya elásva: kapkodod a levegőt. Ezidáig senki nem említette Neked, hogy a krónikus derékfájdalom sikeres kezeléséhez az állóképesség fejlesztése is hozzátartozik!
A keringési rendszer egészségének egyik fokmérője az úgynevezett aerob kapacitás. Ez a szervezetnek azt a maximális munkavégző képességét jelenti, amikor a munka elvégzéséhez nélkülözhetetlen energia termeléséhez elegendő számára az oxigén jelenléte.
Egyszerűbben: ez azt a terhelést jelenti, amikor a szervezeted, izmaid még viszonylag komfortosan tudnak dolgozni. Nem lihegsz, nem fáradsz. 
Ha hosszú ideig végzel lassú tempójú munkát (fentebb: gereblyézés), vagy gyorsabb, energiaigényesebb feladatot szeretnél csinálni hosszabb ideig (sietsz a busz után, felsietsz a második emeletre), akkor idővel megjelenik az izmaidban a tejsav. Ilyenkor az izmaid már nem oxigén jelenlétében dolgoznak tovább, hanem átváltanak a glükóz (cukor) tejsavas erjesztésére, ebből nyernek energiát. Ez viszont tejsav felszabadulással jár. Egyszerűen fogalmazva az izmaid savasodnak.
És ez miért lényeges?
Ha az izmok savasodnak, kezdd nehezebbé válni a mozgás, elkezded érezni, hogy bizonyos izmaid elfáradnak, akár görcsössé is válhatnak. Egy krónikus derékfájdalommal élő esetén ez természetesen a gyenge láncszemet, a derekat is érintheti.
Az állóképesség fejlesztésével ezen segítesz. Fontos megjegyezni, hogy mindezt úgy tedd, hogy közben nem fokozódnak a fájdalmaid! Lényeges mellé a megfelelő gyógytorna, illetve erősítés. Így fogja az állóképességed fejlesztése maximálisan támogatni a gyógyulásodat!
Ellenállóbbá válik a keringési rendszered, javul az erek rugalmassága, a tüdő kapacitása, így több oxigénben dús vér jut az izmokhoz, nagymértékben javul a szövetek anyagcseréje. Ez kiemelt fontosságú a sérült szövetek esetén!
Gondolj csak bele! Ha javul az anyagcseréd, mert foglalkozol az állóképességeddel, akkor a sérült szövetek is képesek gyorsabban, pontosabban regenerálódni. Ennek köszönhetően kevésbé fáradsz el a kerti munkában, jobban bírod majd a sétát, és a megerőltetőbb fizikai terhelést sem kell napokig kipihenned.
A megfelelő állóképességnek köszönhetően javul a regeneráció, így a szövetek kevésbé lesznek kitéve a túlterhelésből adódó újabb sérüléseknek, kevesebb és jóval kisebb mértékű lesz az esetleges fájdalom.
Az állóképesség szintén egy fontos láncszem, mely nagyban képes befolyásolni, hogy milyen módon alakul a derékfájdalmad. A fentiekből is látszik, hogy a krónikus derékfájás kezeléséhez mindenképp egy átfogó programra van szükség!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük