A “Kerüld az emelést!” instrukció a világ egyik legpusztítóbb mondata, amit krónikus derékfájással küzdőként hallhatsz.

Ha azt érzed, hogy ezt betartva Te is csak gyengévé, törékennyé és rugalmatlanná váltál, ráadásul a fájdalmaid sem múltak el, akkor jól figyelj!

Ez a tanács számos későbbi sérüléshez, újabb becsípődésekhez vezet. Ezek pedig az életminőséget elképesztő módon képesek negatív irányba befolyásolni.

De lássuk, miért is vezet katasztrófához, ha egy alapvető emberi mozgásmintát kerülsz!

Mikor először becsípődött a derekad, és napokig tehetetlenül feküdtél az ágyban, volt időd sokszor felidézni azt az ártatlan mozdulatot, amikor lehajoltál, hogy felemelj a földről egy zsebkendőt.
“Mennyire banális dolog!” – gondoltad, majd elkönyvelted magadban, hogy kerülni fogsz minden olyan dolgot, ami a földön hever. Legyen az bármi, ha rajtad múlik, az a földön is marad!
Nem baj, ha szemét, nem baj, ha leejtettél valamit, az sem baj, ha a gyermeked szeretné, hogy lehajolj és ölbe vedd. Letérdelni még talán letérdelsz hozzá, de hogy fel is emeld??? Azt meg hogyan??? És ha megint beáll a derekad???
Aztán ahogy eljutsz az orvoshoz, és megkapod a gyógyszer koktélokat, jön mellé a varázsmondat: “Kímélje magát! Kerülje az emelést!”
Még talán egy kis büszkeséget is érzel, hiszen te is erre a megállapításra jutottál. A mellkasodat is kidüllesztenéd, de az éles szúrás a derekadban ezt meggátolja. Hazamész pihenni, lassan dolgoznod kéne, hiszen a vállalkozásod magától nem működik.
Természetesen nem tudod megoldani, hogy soha többé semmiért ne kelljen lehajolni, de ezt mindenféle kényszertartással, kompenzációs mozgásokkal teszed. Pár hét elteltével ez teljesen megszokottá válik számodra. Mindenhova letérdelsz, próbálsz merev tartással guggolni. Minden egyes ilyen manővernél ott lebeg fölötted az orvos intelme: “Ne emeljen, kímélje magát! El akarjuk kerülni a műtétet, igaz?”
Tudatos nőként, aki a családjáért és a vállalkozásáért is felel, nem teheted meg, hogy ne foglalkozz ezzel a problémával! Az emelést továbbra is kerülöd, félsz tőle, mint a tűztől, de legalább egy masszőrhöz és egy gyógytornászhoz is bejelentkezel.
A kezelések kellemesek, mindegyiknek érzed a pozitív hatásait. Felerősödik benned a megérzés: “Igen, ez lesz a megoldás, egy kis torna, masszázs, és gerinckímélő életmód!”
Lehet, hogy ebben még a gyógytornászod is megerősít. “Az emelés veszélyes! Rengeteg a sérves beteg, akiknek az emelés lett a vesztük.” Mondja ezt úgy, hogy életében nem végzett egy jól kivitelezett emelést a földről. Súllyal végképp nem dolgozott soha, hiszen az eretnekség! “Ha sérvet és műtétet akarsz magadnak, menj nyugodtan az edzőterembe, emelgesd a súlyokat!” Közben persze dörzsölgeti a derekát, hiszen neki is fájdalmai vannak.
Így hát marad számodra a heti 1 alkalom gyógytorna, és egy masszázs. És persze a kímélet. Ez a fájdalommentes derék titka! Mindenhonnan ezt hallod, ráadásul már két szakember, egy orvos és egy gyógytornász is megerősített benne.
Telnek a hetek, hónapok, a fájdalmad teljesen persze nem múlik el, minden nap Veled van, mint egy hű társ. És ami a legrosszabb, hogy sokszor szinte a semmiből jön a késszúrás a derekadba. Elég egy kontrollálatlan egyszerű kis mozdulat, és máris beléd hasít a fájdalom.

Miért van ez? A gyógytorna nem elég?

A válasz akár egyszerű is lehet: kíméled magad. Kiiktattál az életedből egy olyan fontos és nélkülözhetetlen mozgásmintát, mint az emelés. Ez egy teljesen természetes mozgás, amire minden ember képes kellene, hogy legyen.
A mozgás kerülése feszes és kötött, rugalmatlan kötőszöveteket eredményez. Ezek aztán a legkisebb mozdulattól, helytelen terheléstől képesek megsérülni. Erről itt olvashatsz bővebben:
Ahelyett, hogy megtanítottak volna arra, hogyan is kell helyes technikával, a Te adottságaidhoz képest optimálisan emelni, azt mondták egyszerűen: “Ne csináld!”
Persze, hiszen ez a könnyebb út. Könnyebb tiltani egy összetett mozdulatot, mint időt és energiát szánni a megtanulására.
Hosszú évek alatt aztán ez a tiltás lett az egyik legnagyobb alaptétel, amit hallhatsz, ha fáj a derekad.
Rengeteg ember sérül meg emelés közben. Legtöbbször a súly mértéke nem is lényeges. Van, aki a cementeszsák emelésekor rogyott össze, és itt vagy Te, aki csak egy átkozott zsebkendőért nyúlt le a földre- és maradt ott tehetetlenül, a férjére várva.

Egy valamit tisztáznunk kell: soha nem az emeléssel van a baj, hanem azzal, ahogy emelsz!

Egy helyesen kivitelezett emelés nem okozhat fájdalmat, a derekadat nem szabad közben érezned.
Most persze felhozhatod példaként a sportolókat, súlyemelőket, hiszen sokuknak mégis fáj a dereka. Fontos megemlíteni, hogy a sportolók esetében a legtöbbször nem a technikai kivitelezés a probléma, hanem a túlterhelés.
Edzés közben, fáradtan, a sokadik ismétlésnél becsúszhat egy kis hiba, ami aztán elég a sérüléshez. Az élsport azért nem egészséges ilyen szempontból, hiszen ha a regeneráció kicsit is megbillen, akkor annak lehet sérülés a vége. Ehhez elég lehet akár egy előző napi túlevés, nem megfelelő alvás, vagy a sorozatok közt 20 másodperccel kevesebb pihenő. De mi nem vagyunk élsportolók, szóval ezek a problémák minket nem fenyegetnek.
Ez mégsem jut el a legtöbb emberhez, inkább beletörődnek abba, hogy nekik ezt a mozdulatot ignorálniuk kell, és mindenféle kompenzációkkal megoldani a feladatot.
A kompenzációval akad egy óriási probléma: energiabefektetés szempontjából egyáltalán nem hatékony! Hiszen nem arra és nem úgy használod a tested, amire az ki lett találva. Nem véletlen vannak nagy és erős farizmaink, mozgékony csípőízületünk. Arra lettek teremtve, hogy ezekkel generáljunk hatalmas erőt. Helyesen kivitelezve az emelést mindig a csípőízületeknek kell dolgozniuk, a térdek minimálisan terheltek, a gerinc pedig neutrális helyzetben van.
Ha te állandóan leguggolsz valamihez, ami a földön van, három dolgot idővel biztosan túlterhelsz:
– a térdeidet,
– a gerincmerevítő izmokkal állandóan feszesen tartott derekadat,
– az idegrendszeredet, hiszen minden mozdulat előtt elfog a rettegés, és ebbe már kezdesz belefáradni.
Ha működnek az ajánlások, miszerint kerüld az emelést, kíméld magad, akkor mégis hogy lehet, hogy ennyi gerincbeteg emberrel találkozunk nap mint nap? Biztos, hogy ez a megoldás?
Érdekes, nem? Védeni akarod a derekad, hogy meg ne sérüljön emelés közben, ehelyett viszont a guggolós technikával túlterheled. Létrehozol egy elképesztően feszes, merev derekat, betonkemény és rugalmatlan gerinc merevítő izmokkal. Bónuszként a térdeid is fájni fognak.
Mi ez, ha nem a következő sérülés melegágya?
Elég lesz egyetlen rossz, kontrollálatlan mozdulat, és máris a földön találod magad. Ismét mozdulatlanul heverhetsz a szőnyegen könnyek közt, míg a férjed haza nem ér.
Mit tehetsz annak érdekében, hogy ezt elkerüld? Egyszerű: tanulj meg emelni! Légy erősebb és rugalmasabb!
Keress egy jól képzett gyógytornászt, aki a felmérés után a Te állapotodhoz és felépítésedhez mérten segít újra megtanítani ezt a mozgásmintát! Természetesen fájdalommentes gyakorlatokkal, úgy, hogy közben a szöveteket is megfelelően ingerled!
Ha derékfájdalommal elkerülsz gyógytornára, ahol csak az alapgyakorlatokat végzitek a matracon, és az emelés szóba sem kerül, akkor lehet, hogy érdemes elgondolkodni a váltáson.
A krónikus derékfájdalomra soha nem a kímélet és bizonyos mozgások kerülése lesz a megoldás! Ezzel a hozzáállással csak a későbbi sérüléseknek adsz teret.