Miért nem várhatod egy internetes videótól a megoldást a derékfájdalomra még akkor sem, ha valóban gyógytorna, amit látsz? Ha mégis ezt teszed és belevágsz, akkor a tűzzel játszol, és akár ronthatsz is az állapotodon! Mit kellene valójában tenned?

Számtalan helyen olvasni, hogy videóajánlásokat kérnek egymástól különböző fájdalmak kezelésére a panaszokkal élők.
“Megtudtam, mi a diagnózisom. Tudtok ajánlani videót, ami alapján tornázhatok?”
Nem kell sok időt keresgéléssel tölteni, rengeteg tornavideó van az interneten. Ahány gyògytornász, annyi videò. De ami még szebb, amikor nem is szakember készíti és osztja meg ezeket a videòkat.
Még aznap neki is látsz a videó alapján tornázni. Nem tudod, hogy jól csinálod-e a gyakorlatokat, csak reménykedsz benne. Fogalmad nincs, mit is kéne érezned, és elképzelni sem tudod, mire számíts a torna végeztével.
Egy hét gyakorlás után semmi változást nem tapasztalsz. Némely gyakorlat kissé fájdalmas, és a torna után is sajog néha a derekad.
Úgy gondolod, ez normális, hiszen épp azt a területet dolgoztattad meg a gyakorlatokkal, amivel a panasz van. Úgy gondolod, hogy mivel szakember állította össze és mutatja be a gyakorlatokat, ezért biztosan nem lehet rossz, amit csinálsz.
Ráadásul rengeteg embernek segített a gyakorlatsor, olvasni a kommenteknél, biztosan több idő és kitartás kell csak. A szomszédnak is ugyanez a videó segített.
A probléma, hogy fizikális vizsgálat nélkül állsz neki egy komplett feladatsornak. Ezt a videót ráadásul nem Neked állították össze, hanem mindenkinek, hiszen mindenki számára könnyedén elérhető.
A feladat, ami MINDENKINEK szól, SENKINEK nem fog biztosan valódi megoldást nyújtani, hiszen pont a személyre szabottság hiánya az, ami ezeket a videókat jellemzi.
Ezek mind általános gyakorlatok, specifikum nélkül. Nem veszik figyelembe, hogy Neked személy szerint mik a panaszaid, mióta állnak fenn és hogyan viselkednek a nap folyamán.
A nagy számok törvénye alapján néhány embernek segíteni fognak a gyakorlatok, lesznek, akik semmit nem tapasztalnak, és sajnos lesz jópár ember, akiknek még romlani is fog az állapota.
Az, hogy Te éppen melyik csoportba fogsz tartozni, nem tudhatod. Vajon kié lesz a felelősség, ha romlik az állapotod? Kit fogsz majd hibáztatni?
Ha elromlik az autód, ami a munkaeszközöd, és nem tudsz vele munkába járni, akkor mit teszel? Leülsz az internet elé, keresel egy videót, majd az alapján megpróbálod a garázsban megjavítani? Valószínűleg azonnal szerelőhöz viszed, hiszen nem kockáztatod meg, hogy még nagyobb bajt csinálj.
Miért teszel Magaddal másként? Nagyobb figyelmet és több erőforrást fordítasz az autódra, mint saját Magadra?
Miért rohansz egyből autószerelőhöz, ha rossz a kocsid, derékfájdalom esetén pedig miért elégszel meg egy “lutri” gyakorlati videóval?
Bármennyire is próbálják ezeket a gyakorlatsorokat úgy összeállítani, hogy lehetőleg ne okozzanak problémát, mindig lesznek olyanok, akiknek egyáltalán nem valók az adott feladatok.
Ez annak köszönhető, hogy mind máshogy reagálunk a kezelésekre, a mozgásra, más a fájdalomtűrő képességünk is. Ez alapján világos, hogy az a feladat, amelyik az egyik páciensnek optimális, a másiknak éppen tiltott gyakorlat.
Senki nem lesz ott melletted, hogy korrigáljon, senki nem fog segíteni, ha az egyik feladat közben Te épp a porckorongjaidat gyilkolod.
A videók mellett egy hangzatos érv szokott lenni, hogy nincs időm/lehetőségem gyógytornászhoz járni. A mai világban rengeteg szakember dolgozik hatékonyan online is. Még egy érv a videók ellen.
Akinek aztán az állapota semmit nem változik, vagy éppen romlik az internetes videókra, vajon mit fog levonni tanulságként?
“A gyógytorna nekem nem segít, sőt, csak rontott a helyzetemen. A gyógytorna semmire nem jó.”
Ez a kijelentés igaz lehetne, ha a gyógytorna valóban csak abból állna, hogy videókat keresgélsz a neten, majd a legszimpatikusabbat naponta végzed hosszú időn keresztül, arra várva, hogy egyszer majd csak jobb lesz.
Ahhoz, hogy érdemben tudj foglalkozni a derékfájdalmaddal, egy gyógytornász közreműködése nélkülözhetetlen. Egy mozgásszervi panaszról lévén szó, ez a lépés megkerülhetetlen.
Tény, hogy aki hosszabb ideje él derékfájdalommal, annak a mozgáskultúrája szegény. A megfelelően kiválasztott gyakorlatok során szükséged lesz a visszacsatolásra, hogy a feladatot egyáltalán jól csinálod-e?
A legtöbben hiába látnak egy gyakorlatot, a kivitelezés során egyáltalán nem érzik, hogy helyesen végzik-e a mozdulatot.
A gyógytorna eredményessége és szépsége pedig pont az apró részletekben, a megfelelő ingerlésben és az optimális terhelésben rejlik.
A tornateremben nagyon sokszor kapom meg a következő mondatot:
“Annyi mindenre kell figyelni, pedig milyen egyszerűnek tűnik!”
Ha a gyakorlatok közben nem fáradsz el mentálisan, akkor valószínűleg nem jól csinálod a feladatot. Kevés lesz az információ a központi idegrendszer számára.
A személyes gyógytorna jóval átfogóbb tehát, mint az ezredik tornavideó, amelyik pont ma jött ki valamelyik csatornán.
Egy videó nézése helyett arra lenne szükséged, hogy a számodra legideálisabb gyakorlatokat tűpontosan végezve megfelelően munkára bírd az idegrendszered.
Egy jól felépített, átfogó mozgásprogram keretein belül akár naponta is változnak a gyakorlatok és a terhelés az eredményesség érdekében.
Fájdalommentes, pontosan elvégzett feladatokkal, fokozatosan növekvő ellenállással leszel képes valóban tartós eredményeket elérni, hiszen ezekkel tudod az idegrendszeredben és a szövetekben is pozitív változásokat létrehozni.
Most már láthatod, hogy miért nem nyújtanak ezek a videók megoldást, és miért is lehet veszélyes, ha ezek valamelyikével próbálkozol.