Ha a derékfájdalomra azt a megoldást tervezed, hogy mindössze 1-2 alkalom gyógytorna után a betanult feladatokkal boldogulni fogsz, sajnos ki kell ábrándítsalak.

Mi az, amin érdemes elgondolkodnod, mielőtt gyógytornász segítségét veszed igénybe?

Az emberek fejében él egy olyan elképzelés a gyógytornával kapcsolatban, hogy az semmi másról nem szól, mint pár, otthon is elvégezhető gyógytornász által betanított gyakorlatról, vagy éppen egy gyógytorna gyakorlatsorról (erről itt olvashatsz egy korábbi cikket: https://gyogylaborfizio.hu/gyogytornasz-szemmel-a-megoldast-jelento-gyakorlatsorrol/ )
Ha ez valóban így lenne, akkor semmi gond nem lenne a járóbetegellátások telítettségével, mindenki minden vizsgálatra és kezelésre rövid időn belül kaphatna időpontot.

Hiszen a képlet ezen logika mentén egyszerű: derékfájdalom esetén 2-3 alkalom gyógytorna, majd az otthon végzett feladatokkal mindenki meggyógyítja magát. Így végre mentesülnek a járóbetegellátások a krónikus derékfájdalommal élők alól, és az egészségügy fellélegezhet.

Ezzel szemben a valóság egészen más képet mutat: krónikus derékfájdalommal élőkkel vannak tele a mozgásszervi rehabilitációs osztályok országszerte, legnagyobb százalékuk rendszeresen visszajáró, évente akár többször is részt vesznek infúzióval, és különböző fájdalomcsillapító eszközökkel megtámogatott kezelés-sorozatokon.

Mi az, amiért egyszerűen nem működik hosszútávon a pár alkalmas gyógytorna, és az otthon eltervezett rendszeres gyakorlás, önmenedzselés?

A megtanult gyógytorna feladatokat rendszeresen végezve kb. 2 hét után beáll a STAGNÁLÁS. Eddig a pontig szinte napról-napra ügyesedsz, majd a feladatok már nem jelentenek nagy kihívást.

Reálisan nézve a panaszaid akár enyhülhetnek is valamelyest, de hogy a célodat ennyi idő alatt nem fogod elérni, az biztos.
Ha továbbra is a szokásos feladataidat végzed, abban reménykedve, hogy idővel jobban leszel, akkor gyönyörűen elkezded az ÁLLAPOTOD KONZERVÁLÁSÁT.

A reggeli első gondolataid továbbra is a fájdalom körül forognak, a rutinfeladatok a mosdókagyló fölé hajolva továbbra is keservesen mennek. Még mindig nehézkes a kiegyenesedés mikor kiszállsz az autóból, vagy éppen az íróasztalod mellől állsz fel.

A munka után keserű szájízzel ismét nekiállsz a gyógytorna gyakorlataidnak, annak ellenére, hogy különösebb eredményt eddig sem értél el velük.
És ami talán a legszörnyűbb: LASSAN TE IS KEZDED ELHINNI, HOGY EZT AZ ÁLLAPOTOT CSAK FENNTARTANI LEHET, nincs rá valódi megoldás.

A rendszeres fájdalmaktól és az újabb becsípődéstől való állandó rettegéstől pedig kezdesz elfáradni. Sem a munkádra, sem a családodra és a háztartásra nem tudsz kellően koncentrálni, a fiatalos lendület pedig a múlté.

Annak ellenére sem tudsz tovább fejlődni, hogy a megtanult gyógytorna feladataidat akár naponta többször is elvégzed, hiszen a szöveteid és idegrendszered már hozzászokott, adaptálodott a feladatokhoz.

Így működik a mozgásszervrendszer: ha szinte változtatás nélkül, mindig ugyanazokat a gyakorlataidat végzed, rövid idő alatt bekövetkezik a stagnálás. Hiszen idővel már nem fog a szöveteknek és az idegrendszerednek akkora ingert jelenteni az adott feladatsor, ami pozitív választ lenne képes kiváltani.

Ha a további fejlődés és a kitűzött vágyaid elérése a cél, akkor a pár alkalom alatt betanult gyógytorna és azok vég nélküli ismétlése csak időpocsékolás.

Gondolj bele, ha egy sportoló a versenyre való felkészülése alatt az első héttől kezdve nem változtatna a terhelésén és a feladatain, milyen esélyekkel indulna a megmérettetésen? Ezzel a felfogással meg sem közelítené a kitűzött céljait.
Ezzel szemben mit tesz? Követi a szakember által összeállított programot, mely a szöveti és idegrendszeri adaptáción alapulva közelebb segíti a kitűzött célokhoz.

A krónikus derékfájdalom esetén sincs ez másképp: az ellenállóképesség fejlesztése és a szöveti és idegrendszeri adaptáció kiaknázása– ezek fognak hozzásegíteni ahhoz, hogy elérd a kitűzött vágyaidat és további hosszú és aktív, boldog éveket megélhess.

Ehhez 1-2 alkalom gyógytornán és pár megtanult feladaton kívül többre van szükséged.

Egy olyan átfogó mozgásprogram lesz a segítségedre, mely célorientált, és biztosítja a szervezeted számára azt a változatos terhelést, mely végre pozitív irányba lendíti a helyzeted.
Nélkülözhetetlenek a fokozatosan nehezedő, összetett gyakorlatok, melyek optimális információkkal látják el az idegrendszeredet, hogy végre ki tudjanak épülni és meg tudjanak erősödni azok az ideg-izom kapcsolatok, melyek ellenállóvá teszik a derekad.

Így lesz lehetőséged arra, hogy végre kitörj a stagnálás állapotából, és fejlődni tudj a fájdalommentes mozgásban és a hétköznapi feladatok elvégzésében.

Ha te is elakadtál, és nem akarsz a következő lenni, aki csak konzerválja az állapotát, akkor az ingyenes, telefonos perspektíva konzultációt neked találták ki. A honlapomon tudsz jelentkezni.

Itt pedig az ingyenes, zárt Facebook csoportomba tudsz jelentkezni, ahol hétről-hétre új előadásokkal jelentkezem tévhitekkel kapcsolatban: https://www.facebook.com/groups/573110094683444