“Miért fáj már megint a derekam? Hiszen lejártam az ötalkalmas gyógytorna bérletemet, és még itthon is gyakorolgattam. Az elmúlt hetekben viszont megint fájdalmaim vannak, így történt a legutóbb is. Valóban nincs megoldás?”

 

Nem először fordul elő Veled, hogy a derekad kínoz. Ez ismét azért kellemetlen, mert eljártál kezelésekre, vettél egy ötalkalmas bérletet is gyógytornára, és mégis, nem telt el egy hónap, ismét fájdalmaid vannak.
Megint azzal a félelemmel kelsz és fekszel, hogy bármikor teljesen lerobbanhatsz a legegyszerűbb mozdulattól.
A fájdalmaid már most is elég rosszak ahhoz, hogy megkeserítsék a mindennapjaidat.
Épp azon gondolkozol, mi lehet a megoldás: Szteroid injekció? Újabb gyógytorna bérlet? Csontkovács?
Kezdesz kétségbe esni, és a korábbi hatástalan tornáknak köszönhetően a gyógytornába vetett hited megrendül.
Nem csoda, hiszen az emberek gyógytornával kapcsolatos hiedelmei Nálad is rég, észrevétlenül beépültek, és ezek alapján alkotsz véleményt:

“A derékfájdalom kezelése nem másról szól, minthogy pár feladatot kell jól megtanulni, majd azokat végezni rendületlenül, ha elég kitartóak vagyunk, akkor az eredmény majd érkezni fog. Ez nem is olyan bonyolult!”

Az eredmény pedig csak nem jön.
Kiegészítésként kapsz még kötőszövetoldást is, amin elsírod magad, a masszőr pedig a köpölyt is beveti. Mind csak 1-2 napig segítenek, nyomukban véraláfutások színes palettája.
Kezded azt érezni, hogy csak Te lehetsz ilyen szerencsétlen, csak Neked lehet ilyen problémád, csak Nálad nem működnek ezek a kezelések.
A türelmed fogytán, a fájdalom és fáradtság állandó, a gyerekek idegesítenek, a munkáddal nem haladsz, így bevételtől esel el, a férjed jobban teszi, ha hozzád sem szól… ARRA pedig végképp ne is gondoljon!
Nem Te vagy az első, akinek a jól ismert kezelések nem hoznak valós eredményeket. Ezért van annyi visszatérő, vagy állandó derékfájdalommal élő a közvetlen környezetedben is.
Elhittük, hogy az, amit állandóan látunk és amit mindenki szajkóz a rendelőkben és az interneten a gerinces csoportokban, az a megoldás: masszázs, faszcia-kezelés, pihentetés és kímélet, manuálterápia, csontkovács, pár alkalom gyógytorna… és kész.
A rengeteg kímélettől, passzív kezelésektől, és az ingerszegény tornától olyan törékenyek lettünk, hogy a legkisebb terheléstől, egyetlen rossz mozdulattól szilánkokra törünk szét.
Persze most mondhatod, hogy a gyógytorna igen is nehéz volt, a gyógytornász mindig megdícsért, miközben izzadtál és fújtattál a szőnyegen, izomlázad volt tőle rendesen és erősödtél is!

Valóban. A kérdés az, hogy miben erősödtél a gyógytorna során?

Kétségtelen, hogy ha rendszeresen elvégzel egy nehezebb gyógytorna feladatot, idővel az már könnyebbé válik.
Az idegrendszered megtanulja, kialakulnak a megfelelő izom-ideg kapcsolatok. Szóval erősebb lettél abban a bizonyos feladatban.
Ezen kívül melyik alapvető mozgásmintában lettél még erősebb? Nehezebbet tudsz emelni? Tudod egyeltalán, hogyan is kell emelni? Többet tudsz cipelni? Hosszabban tudsz sétálni? Könnyebben megy a kerti- és a házimunka?
Abban leszel jó, amit gyakorolsz. Ha állandóan a gyógytorna gyakorlataidat végzed a matracon, akkor idővel azokban megerősödsz.
De ne legyenek illúzióid, ha visszatérsz a hétköznapi tevékenységeidhez, és kicsivel nagyobb terhelést kapsz, szinte garantált, hogy a fájdalom alattomos módon ismét felüti a fejét, és jelzi, hogy a REHABILITÁCIÓD KÖZEL SEM VOLT TELJES.
Csak azért, mert pár jól kitalált gyógytorna gyakorlatot elsajátítottál, és megerősödtél bennük, nem lesznek jobbak a funkcióidat. Nem is ez a feladatuk.
Ha viszont ezzel megelégszel, akkor a teljes rehabilitációnak csak töredékével foglalkozol. Így garantált, hogy idővel ismét felerősödnek a panaszaid, az idő múlásával ezek pedig egyre rosszabbak lesznek.
Előbb-utóbb ismét megjelennek a helytelen terhelésből, rossz mozgásból adodó fáradásos sérülések.
Mielőtt ismét a jól ismert kezelésekért állnál sorba, gondolkodj kicsit: miben lesz más az eredmény az előzőekhez képest?
Injekció, gyógyszer, masszázs, torna, injekció, gyógyszer, masszázs, torna… Annyi ember járta már le ezeket a köröket, a probléma mégis újra és újra felüti a fejét.
A teljes rehabilitáció célja derékfájdalom esetén, hogy jobb állapotba kerülj, mint amilyenben a sérülést megelőzően voltál. Hiszen azért fájdult meg a derekad, mert valami már egy jó ideje nem volt rendben.
A gyógytorna feladata, hogy a teljes rehabilitációnak egy stabil, erős alapot adjon úgy, hogy közben felkészít, megtanít az összetett mozgásokra, és az alapvető mozgásmintákra: guggolás, cipelés, emelés, húzás, tolás.
Ha az eddigi kezelések során nem találkoztál ezekkel, akkor érdemes lehet más terapeutát, gyógytornászt keresned.
Persze csak akkor, ha elégedetlen vagy az eddigi eredményekkel.
A teljes rehabilitációt lézerpontos ingerekkel, fájdalommentes, és egyre nehezedő feladatokkal tudod elérni. A fókuszban a központi idegrendszered megfelelő ingerlése kell, hogy legyen, hiszen ez irányítja a mozdulataidat.
Ezeknek az ingereknek köszönhetően idővel képes leszel az újratanult mozdulatokat automatikusan és helyesen kivitelezni, így pedig drasztikusan csökken az ismételt sérülés.
Láthatod, hogy erre egy 5-10 alkalmas gyógytornabérlet sehol nem elég.