Miért lehet eredménytelen hosszútávon a rendszeres faszcia-kezelés?

Miért van az, hogy rendszeresen jársz masszőrhöz, hogy végre elmúljon a derékfájdalmad, mégis folyton visszatér? Miért csak 1-2 napig lesz könnyebb, és utána miért kezd el ismét fájni?

 

A tudomány fejlődésével egyre több ismeretünk származik a faszcia élettanáról, működéséről. A szakmai továbbképzések száma, melyek ennek a szövettípusnak a kezelésére szolgálnak, még mindig nő.

Attól függően, hogy mely faszcia-réteget hivatott kezelni az adott technika, a kezelések a fájdalommentestől az elviselhetetlenül fájdalmasig terjednek. Pár napos képzésekkel ezek a technikák elsajátíthatók, komolyabb egészségügyi végzettség sok esetben már nem is előfeltétel (orvos, gyógytornász, manuálterapeuta).

A faszcia-tudomány elterjedésével a masszőrök is előszeretettel használják a különböző technikákat: FDM, Fascia Release, köpöly, eszközös faszcia- kezelés stb.

Ebben nincs is semmi kivetnivaló.

A probléma ott kezdődik, mikor ilyeneket hall az ember: “Hetente járok faszcia- kezelésre.” “Egy éve rendszeresen járok FDM kezelésre.” “Masszázs után 2 napig alig tudok mozogni.” 

Annak idején az FDM oktatóm elmondta: rövid, gyors kezelésekről van szó, pár alkalom alatt drasztikusan javulnia kell!

Nem beszélt hónapokig, évekig tartó FDM kezelésekről. Nem véletlen. Ha pár alkalom alatt nincs komoly javulás, akkor más technikához kell folyamodni.

Erről viszont sok terapeuta mintha elfeledkezne. Van-e bármi értelme hetente ugyanazokat a faszcia-kezeléseket elvégezni, ha a páciens szinte ugyanazokkal a panaszokkal jelentkezik minden alkalommal. Pár napig jobb volt, majd ismét visszatért a panasz.

Lássuk, miért van ez?

Mióta felerősödtek a derékfájdalmaid és megkeserítik a mindennapjaidat, azóta mindenkitől csak azt hallod: járj masszázsra! Végül beadod a derekad, mivel a panaszok miatt a munkádat sem tudod 100%-ban elvégezni. Ezt viszont nem engedheted meg magadnak.

A masszőr kedves szakember, elmondja neked, hogy mennyi helyen vannak az izmaid letapadva. Nem is csoda, ha komoly panaszaid vannak.

A kezelés olykor egészen fájdalmas. A masszőr próbálja kimasszírozni belőled a feszültségeket, nyomkodja a fájdalmas pontjaidat, még a köpölyt is beveti, néha még a könnyed is kicsordul. Elmondja, hogy a fájdalom természetes ilyenkor, hiszen felszakadnak a letapadások, összenövések szűnnek meg.

Alig várod, hogy végre lemászhass a kezelőágyról. Öltözés közben viszont könnyebbnek érzed magad. Egyszerűbb felhúzni a nadrágot, bekötni a cipőfűzőt. A derekad sokkal könnyebb, mint volt eddig. Megkönnyebbülsz, hogy végre megtaláltad a megoldást.

Gyorsan le is fixáljátok a következő időpontot, majd boldogan szállsz be az autódba, és egész jól alszol az éjjel. A problémák másnap kezdődnek. Már ébredéskor érzed, hogy az előző napi kezelésnek vannak nyomai. Könnyebben mozogsz, mint eddig, viszont a megdolgozott pontok mindenhol fájnak, feszülnek. Mintha agyonvertek volna. De nem esel kétségbe, hiszen a masszőr felvilágosított, hogy a másnap kemény lehet.

A szétmasszírozott, agyonnyomkodott szövetek ilyenkor gyulladásba kerülnek. Sérülnek a kötőszövetet alkotó fehérjeszálak, szétszakadnak. Ez a folyamat természetes gyulladással jár. Ezért érzed azt, hogy átment rajtad egy úthenger. Egyes helyeken még véraláfutásos is lehetsz.

Ez a gyógyulási folyamat 2-5 napig is eltarthat attól függően, milyen az anyagcseréd. Addig folyamatosan érezhetsz feszülést, fájdalmat. Utána megszűnik a helyi gyulladás, majd ismét elkezded érezni a régi fájdalmakat. Szerencsére van időpontod a masszázsra, már csak pár napot kell kibírnod.

A következő kezelés már nem ilyen fájdalmas, hiszen már tudod, mire kell számítanod. Az utóélete sem olyan szörnyű, mint az első alkalommal volt. Viszont az a fránya fájdalom pár nap után ismét visszatér. Mivel a szakember mindig eltalálja a fájdalmas pontokat, és a kezelések után valamivel jobban érzed magad, úgy hiszed, hogy neked pont erre van szükséged. Heti rendszerességgel, gépiesen jársz a kezelésekre, a problémád viszont mindig visszatér. Lehet, hogy a szakembertől azt is hallod, hogy nagyon régiek a problémák, több idő kell, míg felszabadulnak a régi letapadások.

Hetek, hónapok telnek el így, a fő problémád viszont csak nem akar megoldódni. Mégis, pénzt, időt és energiát nem sajnálva folytatod, hátha egyszer csak megoldódik a probléma, hátha egyszer végre elmúlik az évek óta tartó derékfájdalom.

A rossz hír, hogy így nem fog. Miért?

A történeted jó pár alapvető tényezőt nem vesz figyelembe, amelyeken már azelőtt elcsúsztál, hogy a masszőrhöz bejelentkeztél volna.

Itt most csak egyet fejtek ki, amiről nem kering sok információ, és amelyről nem beszélnek azok, akik az erőteljesebb manuális beavatkozásokat részesítik előnyben és kizárólag ezzel “gyógyítanak”.

Egy erőteljes manuális, vagy eszközös kezelés, amely akár véraláfutással is járhat, tehát szöveti sérülést okoz, hegesedve gyógyul. Minden sérülés természetes következménye a helyi gyulladás, amely aztán hegszövet révén válik stabillá. Ez természetes és szükséges folyamat. Így stabilizálja minél előbb a szervezetünk a környezetet.  Az a terület, ahol erőfeszítést tesz a szakember, hogy felszakítsa az összetapadásokat, pár nap múlva apró kis hegszövetek gyűjtője lesz.

Ez azért probléma, mert a hegszövet kevésbé rugalmas, kevésbé ellenálló, mint az egészséges társa. Gondoljunk csak arra, amikor a murván elesve lehorzsoltuk a könyökünket gyerekkorunkban. Biztos mindenkinek megvan az az érzés, amikor a seb elkezd gyógyulni, és a könyök mozgatásakor nagymértékben húzódik, feszül a hegesedő rész. Ugyanez játszódik le egy erőteljes, szövetet felszakító kezelés, vagy fogás során, csak kicsiben.

Ha te kizárólag a masszőrre bízod az évek óta fennálló derék problémát, akkor azon túl, hogy minden héten 1-2 napig kisebb lesz a fájdalmad, inkább csak rosszat teszel, mint jót. Ha minden kezelés után helyi gyulladás a reakció, akkor  a kis hegszövetek is folyamatosan fognak keletkezni. Ezzel a hozzáállással csak egy ideig konzerválod magad.

Mivel csak a manuális kezelésekben gondolkozol, eszedbe sem jut, hogy magával a testtartással, hétköznapi káros terhelésekkel is illene valamit kezdened. Ennek hiányában pillanatok alatt a korábbi összetapadt részek ismét rögzülnek.

Vajon mi lehet a megoldás erre a régi, égető derékfájásra, amely már a mindennapi tevékenységekben is hátráltat?

Ha a masszázs mellett elkezdesz egy átfogó mozgásprogramot.

Átfogó, mert nem csak pár gyógytorna gyakorlatból áll. Meg kell tanulnod a hétköznapi tevékenységek helyes kivitelezését. Újra kell tervezned a mindennapjaidat a mozgás szempontjából és a gyógyulást, fejlődést leginkább segítő gyakorlatokat és technikákat kell beemelned a hétköznapi rutinba. Ennek a masszázs is lehet része. Hangsúlyozom: a masszázs! Nem a rendszeres erőteljes kötőszövet-oldás.

És hogy miért? Miért kellene egy átfogó programban gondolkodnod? Miért ne kerüld ki a gyógytornát?

Mozgással a szöveti gyógyulás során a szétszaggatott kis fehérjeszálak pontosabban, a funkciójukhoz megfelelően fognak újrakapcsolódni, így az eredményeid tartósabbak lesznek.

Ha a manuális kezelések után a teljes mozgáspályán végzel gyakorlatokat, azzal segíted a szövetek megfelelő minőségű gyógyulását.

Ennek hiányában ez elmarad. Az eleve beszűkült tartományokban fog újra rögzülni a kötőszövet. Így nem tudsz egyről a kettőre lépni.

Most hogy tudod, mi lehet a megoldás egyik fő összetevője az évek óta fennálló derékproblémára, már csak a megfelelő minőségű és mennyiségű gyakorlatra van szükséged, melyben egy jólképzett gyógytornász lesz a segítségedre. A nem megfelelő és a helytelenül kivitelezett gyakorlatok szintén nem fognak eredményt hozni. Gyakorolgatással és mindenféle internetről halászott videókkal nem fogsz kikerülni ebből az ördögi körből.

Sőt, ha rendszeresen, de helytelen gyakorlatokat végzel, azzal csak újabb szöveti sérüléseket okozhatsz magadnak.

Most biztos azt gondolod: “Voltam én már gyógytornásznál, csináltam is egy darabig, de nem használt semmit.”

Biztos, hogy a megfelelő gyakorlatokat végezted? Biztos, hogy a megfelelő mennyiségben és minőségben? Fordítottál erre elég energiát? Ha a szövetek rugalmassága az egyik cél, egészen másfajta gyakorlatokat kell csinálnod, mint mondjuk stabilizáció során.

Gondold át, Te milyen stratégiákat alkalmazol annak érdekében, hogy a derékfájásod elmúljon. Ha a legnagyobb hangsúlyt a passzív terápiák kapják, akkor biztos lehetsz benne, hogy tartós eredményt nem fogsz tudni felmutatni.

Csatlakozz és nézd meg a gyakorlati videót

.

Nem elégszem meg pár lediktált feladattal, felírt gyakorlatsorokkal.

Az eredményességhez sokkal többre van szükség.

Ezért hoztam létre Veszprémben a Gyógylabort, ahol az országban egyedülálló módon a Dinamikus Neuromuszkuláris Stabilizáció rendszere képezi a gyógytorna alapjait.
A jól felszerelt tornateremben a problémádra fókuszálva végre elkezdheted a munkát, hogy magabiztosabb légy, és fájdalom nélküli életet élhess!

A figyelem maximálisan a Tiéd!