MIKOR HAGYJUK MÁR ABBA ANNAK A TÉVHITNEK A HANGOZTATÁSÁT, HOGY AKINEK DERÉKPROBLÉMÁJA VAN, ANNAK ÉLETE VÉGÉIG GYÓGYTORNÁZNIA KELL?

Miért káros ez a nézet és miért vezet folyamatos visszaesésekhez, ismételt becsípődésekhez, hogyan járul hozzá állapotok konzerválásához és sok esetben műtétekhez?

A derekad miatt már Te is megjártad az orvosokat, képalkotó vizsgálatokat, túl vagy a gyógyszereken, fizikoterápián és masszázson, ráadásul a gyógytorna feladataidat is végzed.
A diagnózisoddal a zsebedben mindenkitől azt hallod, hogy a gyakorlataidat életed végéig csinálnod kell, nyújtani-nyújtani minden nap és erősíteni a gerinc tartóizmait!
Innentől kezdve, ha lett is volna valami kis kedved és bátorságod mozogni, az bizony elszállt. A vizsgálatokkal, egyoldalú kezelésekkel és a gerinctornával, illetve az újonnan szerzett örökös tagságoddal a “Gerincbetegek klubjába” úgy érzed, megpecsételték a sorsod.
Monoton gerinctorna, minden este kigördíted a jógamatracot a nappaliban, MUSZÁJ, és gépiesen nekiállsz, hogy elvégezd a nyújtásokat és a gerincmerevítő izmok erősítését.
A fenti eset mindenki által ismert, már-már általános. A krónikus derékfájdalommal élők legnagyobb százaléka ide tartozik: végigjárják a jól ismert vizsgálatokat és kezeléseket, majd pár tornafeladattal a zsebükben szélnek eresztik őket, külön felhívva a figyelmet, hogy ez már az életük része.

Hogyan hat az állandó gyógytorna a krónikus derékfájdalomra?

A torna hatására elfáradsz, hol kicsit, hol jobban érzed a derekad, a gerincmerevítő izmaid az eröltetéstől besavasodnak, az első napokban a mozgás kissé nehézkesebb, merevebb a tartásod. Abban sem vagy biztos, hogy amit érzel, az fájdalom, vagy éppen csak kellemetlen izomláz?
Ez az állapot tart pár napig, majd a szervezeted megszokja a gyakorlatokat, és 2 hét után beáll a stagnálás.
Könnyebben megy a torna, de a hétköznapokban jelentkező panaszaid, amik miatt segítséget kértél, nem változtak érdemben:
nehézkes az ülésből való felállás, a felegyenesedéshez hosszú és szenvedéssel teli másodpercek kellenek, lehajolni a cipődért, felemelni valamit a földről- örökkévalóság, gyötrelmes mozdulat.
Annak ellenére, hogy végzed a gyógytornát, így is előfordul, hogy pár napig ismét fellángol a fájdalom egy-egy rosszabb mozdulat, vagy nagyobb terhelés után.
A férjedre pár napig több feladat hárul: házimunka, főzés, gyerekek, majd mikor csökken a gyulladás, kezdődik elölről minden. Kímélet, nyújtás és nyújtás, gyógytorna…
Még pár ilyen fellángolás, becsípődés, lábba sugárzó fájdalom, és jöhet az időpont az idegsebészhez…
De nincs mit tenni, hiszen már annyi mindent kipróbáltál- kötőszövetoldás, manuálterápia, csontkovács, köpölyözés, gyógytorna-, a fő problémád viszont hűséges társadként mindig visszatér.

Mi lehet a baj? Hiszen ennyi kezelésnek, hónapok óta rendszeresen végzett gyógytornának valami eredménye kellene, hogy legyen!?

A FŐ PROBLÉMA, hogy ezzel a hozzáállással te is épp az állapotodat konzerválod.
1. A manuális beavatkozásoknak, passzív kezeléseknek csak abban az esetben van valami kis létjogosultsága, ha egy JÓL FELÉPÍTETT, AKTIVITÁSON ÉS FOKOZATOS TERHELÉSEN alapuló mozgásprogram KIEGÉSZÍTÉSEKÉNT alkalmazzák.
A fent leírt esetekben ez a jól felépített program teljesen hiányzik, hiszen csak a gyógytornát veszi alapul.
2. A klasszikus gyógytorna elemei nem készítenek fel a hétköznapi tevékenységekre, lévén matracon, többnyire fekvő helyzetben végzed őket, így esélyed sincs, hogy az IDEGRENDSZEREDNEK A MEGFELELŐ INGEREKET BIZTOSÍTSD AZ ELLENÁLLÓKÉPESSÉG MEGSZERZÉSÉHEZ.
Nem fogsz tudni hatékonyabban mozogni, nem fogsz tudni emelni, cipelni, guggolni, továbbra is képtelen leszel valamilyen hirtelen mozdulatot végezni.
Abban leszünk jók és hatékonyak, amit gyakorlunk. Ha életed végéig berendezkedsz a tornára, akkor csak abban leszel ügyesebb.
A mozgás szervrendszere viszont ennél jóval összetettebb, VÁLTOZATOS feladatok rendszeres elvégzésére lett teremtve.
Az ajánlással, miszerint életed végéig a gyógytorna maradt csak számodra, beskatulyázod magad, és soha nem fogsz még csak a közelébe sem kerülni annak, amire valóban képes lehetnél: egy kötöttségektől, félelemtől mentes aktív élet.
Mintha egy átlagos képességű hétévestől elvárnánk az iskolában, hogy oldjon meg magasabb szintű matematikai feladatokat, majd mikor látjuk, hogy neki ez nem megy, egy feketepont kíséretében hátraültetjük az utolsó padba, ott nyugodtan rajzolgathat a füzete hátuljába és nem zavar senkit.
Az örökös gyógytornával te is ezt teszed: csak rajzolgatsz.
A folyamatos fejlődés mellett képes lennél a nehezebb feladatokra is, melyek egy szebb és új világot, és újabb lehetőségeket nyitnának meg előtted.
Ehhez viszont szemléletváltásra van szükség.
A betegségtudat erősödése és a vég nélküli tornagyakorlatok helyett olyan ÁTFOGÓ MOZGÁSPROGRAMRA van szükséged, mellyel végre kiléphetsz a stagnálás állapotából.
Olyan jól követhető tervre van szükséged, mely segítségével megfelelően ingerelve a mozgás szervrendszerét HOSSZÚTÁVÚ EREDMÉNYEKET tudsz elérni.
Folyamatosan fejlődve és tanulva egészen új szintre emelheted az életminőségedet, miközben egyre jobban elsajátítod az ÖNMENEDZSELÉS tudományát, így végre esélyed nyílik kikerülni az egészségügyi rendszer körforgásából.
Ha téged is érdekel ez a nézet, és nem elégszel meg a hátsó padban való rajzolgatással, akkor jelentkezz a honlapon az INGYENES telefonos konzultációra, segítek átvilágítani a helyzeted!
https://gyogylaborfizio.hu/ 
Kövess a Facebook-on a további tartalmakért:
https://www.facebook.com/viktor.hud