“Nekem ADT terapeuta kell! Azt mondták, az a legjobb!”

“Mckensy (McKenzie) tornát keresek, azt mondták, az kell nekem!”

“Evminov tornászt keresek!”

A sor hosszan folytatható.
Miért óriási TÉVHIT, ha egy bizonyos módszerben keresed a megoldást a krónikus derékfájdalmadra? Ha Te is így teszel azzal csak gátakat állítasz magad elé.
Manapság, ha derékfájdalomról van szó, az érinettek jellemzően EGY bizonyos módszert keresnek. Pont azt, amelyikről éppen a legtöbbet hallani, amelyiknek a legjobb a marketingje.
Azt remélik, hogy AZ az adott módszer lesz a megoldás az égető problémájukra.
Ha pedig az egekig magasztalt terápiától nem jön az eredmény, vagy éppen nem az történik a kezelésen, amire a páciens számított, kezdődik a pánik.
Jöhet egy újabb módszer. Ha az eredmény megint elmarad, folytatódik a sor.
A legtöbb esetben pedig ez így is történik. Ennek mi az eredménye? Az egyes módszerekkel és a gyógytornász szakmával szemben növekvő szkepticizmus.
A képletből ezekben az esetekben nagyon sok minden kimarad.
Lássunk párat a teljesség igénye nélkül.
Az, hogy a Te derékproblémádra éppen melyik technikára van szükség, az a gyógytornász kompetenciája. Nem a barátnődé, nem a szomszédasszonyé és főleg nem az interneten ajánlásokat tevő jóakaróké.
Még az orvosod sem mondhatja meg, hogy neked éppen milyen fajta torna való, hiszen ez nem a kompetenciájának a része.
Honnan tudod, hogy neked pont az ADT-t kell keresned? Miért ragaszkodsz a McKenzie-hez?
Ami valakinek segített, nem biztos, hogy másnak is jó lesz.
Jelenleg is jár a praxisomba két hasonló korú nő, a panaszaik szinte megegyeznek. Mégis, ami az egyikőjüknek az átütő eredményt hozza, a másiknak csak felerősítené a fájdalmait. Érdekes, nem?
Ha a krónikus derékfájdalom a kérdés, teljesen felesleges az aktuálisan legnépszerűbb módszert hajtanod, hiszen nagy eséllyel a panaszaidat csak kismértékben fogja befolyásolni.
A Te problémád hosszú idő alatt, sok összetevőnek köszönhetően alakult ki. Ezt nem fogja megoldani önmagában egyetlen módszer sem, lévén minden módszer a sok összetevő közül csak 1-2 tényezőt kezel.
Például: kiszakadt porckorong, összetapadt faszcia, mechanikai eltérés, mélyizmok erősítése stb…
Képzelj el egy nagy kört, amely 20 részre van felosztva. Minden rész hozzájárul valamilyen módon a fájdalmadhoz. Egy bizonyos módszer képes arra, hogy ebből a 20 részből kivegyen jóesetben 2-3 darabot.
Csökken a fájdalmad, lehet, hogy pont a leginkább a nagy fájdalmat okozó részektől szabadultál meg, de marad még 17 rész, amik tovább triggerelnek. A módszer ezekkel nem foglalkozott…
Nem kell sok időnek eltelnie, mire a kör megint kiegészül és a régóta ismerős fájdalom ismét teljes egészében pompázik.
A krónikus derékfájdalom sajnos már csak ilyen. Részeredményeket el lehet érni, de a tartós eredményekhez sokkal többre van szükséged, mint EGY bizonyos módszerre.
Amikor krónikus derékfájdalomról beszélünk, a cél minden esetben a lehető legmagasabb funkcionalitás: helyes mozgásminták használata, hétköznapi tevékenységek gond nélküli elvégzése, az állóképesség és terhelhetőség növelése.
Ezekhez a fő célokhoz azok a bizonyos módszerek csak ESZKÖZÖK. Részei egy összetett, nagyobb lélegzetű folyamatnak.
A gyógytorna megfelelő szakaszában adott ideig alkalmazzuk őket, aztán haladunk tovább egy magasabb szint felé.
Ha egy adott módszer nem működik, váltunk egy másikra.
Ha egyik módszer sem hoz átütő eredményt, akkor sincs ok az aggodalomra, hiszen ez csak a krónikus derékfájdalom összetettségére utal: haladhat tovább a jól felépített, átfogó mozgásprogram.
Krónikus derékfájdalom esetén sohasem EGY bizonyos módszer lesz a megoldás, hosszútávú eredményeket szem előtt tartva egy átfogó mozgásprogramban gondolkodj, és NE LÉGY A RÉSZMEGOLDÁSOK ÉS A MÓDSZEREK RABJA.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük